Roboții vor înlocui 5 milioane de locuri de muncă, însă există o soluție

de: Alexandru Puiu
19 01. 2016

Deși au fost deja înlocuite de roboți foarte multe locuri de muncă din diverse industrii, transformarea în această direcție nu pare să se încheie prea curând.

Un nou studiu publicat zilele trecute de WEF sau World Economic Forum atrage atenția asupra unui trend global ce nu pare decât să accelereze de la an la an. Este vorba de numărul foarte mare de roboți care devin din ce în mai eficienți la locuri de muncă ce au fost ocupate timp de câteva zeci de ani, dacă nu mai mult, de către oameni.

În cadrul raportului The Future of Jobs, ce poate fi parcurs în întregime gratuit aici, cei de la WEF ajung la o concluzia îngrijorătoare. Peste 5 milioane de locuri de muncă vor fi pierdute în fața roboților până în 2020. Partea gravă este că, dacă în urmă cu câțiva ani era afectați doar cei care lucrează în producție, acum se pare că sunt expuși la o cantitate sporită de risc persoane cu posturi administrate și cei care petrec o cantitate semnificativă de timp la birou.

Pentru a asocia un grad sporit de veridicitate analizei, WEF a studiat situația din 15 țări în care activează 1,9 miliarde de muncitori, inclusiv China, Franța, Germania, Japonia, Mexic, Anglia și Statele Unite ale Americii. Această valoare reprezintă aproximativ 65% din forța de muncă globală.

Încercând să învăluie descoperirile dramatice într-un ton optimist, World Economic Forum oferă și niște soluții fiabile la această situație inevitabilă. Secretul stă în cât mai multe programe de training și reorientare profesională. ,,Pentru a preveni cel mai negativ scenariu, schimbările tehnologice acompaniate de o scâdere a numărului de oameni talentați, șomaj în masă și inegalitatea veniturilor, trainingul și reorientarea angajaților actuali va fi de o importantă critică.” Klaus Schwab, fondatorul WEF împreună cu Richard Samans din aceeași organizație au sintetizat foarte modul în care putem preveni o criză economică de proporții.